Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Θέμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα

Στα πλαίσια του 2ου εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που εντάσσεται στη Θεματική Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε με τα παιδιά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ζούμε σε μία δημοκρατική και πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου η ανάγκη για συνεργασία, σεβασμό, αποδοχή του άλλου και επίλυση προβλημάτων καθίσταται απαραίτητη. Στόχος μας λοιπόν ήταν η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων (ενσυναίσθησης, ευαισθησίας, προσαρμοστικότητας, υπευθυνότητας και πολιτειότητας) ώστε τα νήπια να μπορούν να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των νηπίων. 

 


Σκεφτήκαμε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για τη ζωή μας (η τροφή, το καθαρό νερό, η αγάπη, η στέγη) κι αφού τα ονομάσαμε «ανάγκες» και «δικαιώματα» τα δραματοποιήσαμε, τα τραγουδήσαμε και τα ζωγραφίσαμε.

Έπειτα, συζητήσαμε για τις περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα όπως σε εμάς. Είδαμε φωτογραφίες, περιγράψαμε καταστάσεις, προβληματιστήκαμε για τον πόλεμο και τα δεινά του, διαβάσαμε παραμύθια, ακούσαμε ιστορίες. Οι πρωταγωνιστές των παραμυθιών, μας βοήθησαν να γεμίσουμε τη δική μας «βαλίτσα του πρόσφυγα» με εμπειρίες και συναισθήματα και να ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά συναντώντας άκαρδους «Πετροφάγους» αλλά και «Καλόκαρδους»! 

 


Είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το βιβλίο «Τι θα πάρω μαζί μου ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ!» (των Νίκης Κάντζου και Φυλλιώς Νικολούδης), μαζί με την κ. Νικολούδη μέσω της πλατφόρμας webex.

Τα παιδιά συζήτησαν με τη συγγραφέα για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής, για το τι είναι προσφυγιά και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Στη συνέχεια τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό παρουσίασαν την ιστορία με παντομίμα και έδειξαν τις ζωγραφιές τους με τις βαλίτσες που θα έπαιρναν τα ίδια φεύγοντας σε ανάλογη περίπτωση.

Μακάρι να μπορούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας την προσπάθεια, τα συναισθήματα, τα βιώματα, τη συνεργασία και τις τόσες όμορφες σκέψεις και ιδέες που μας χάρισαν τα παιδιά!

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου